onsdag 24 augusti 2011

Här! Här diskutera vi vidare....

Välkommen..

4 kommentarer:

  1. Vad vill du vi skall diskutera?!

    SvaraRadera
  2. Javisst vi kan fortsätta debatten om du vill. Det är alltid kul att debattera. Så länge det hålls på på en bra nivå, vilket jag tycker att den förra diskussionen inte gjorde tillslut. Och du måste ju ändå ge mig rätt i att de flesta "feministfittorna" ändå kom med sakliga argument, medan andra sidan bara kom med glåpord? Eller? har inte läst exakt allt..

    Jag skrev en lång litania om forskningen inom ämnet och teorier och förklaringar till mitt personliga val av teori och så vidare, men vågar inte posta det, vill inte skräpa ner kommentarsfältet med en bok så här direkt :) Så jag börjar med en fråga till dig som är man och pappa:

    För ett tag sen läste jag en krönika av en kvinna som är biologist, alltså som sållar sig till uppfattningen "könsroller är biologiska". Jag citerar, inte ordagrant men kontentan iaf:

    "Män har inte samma förmåga att ta hand om små barn. De har trubbiga fingrar som gör att de har svårare att hantera små bebisar kroppar, och de har tunnelseende, de uppfattar inte detaljer, vilket kan göra dem rentav farliga för små barn… Det är onaturligt att pappor ska vara föräldralediga med små bebisar..."

    Om jag vore man skulle jag bli ledsen av detta. Vad tycker du?

    Varför jag väljer att "tro" eller snarare sålla mig till teorin om att genus är en socialiseringsprocess, är för att jag vägrar att förlika mig med ovanstående, att vi som människor är oföränderliga. Att vi är genetiskt bundna till en roll. Att vi inte kan utvecklas oss bortom normen.

    Kort ang forskning: inom sociologin baseras forskningen till stor del på teorier. Man försöker bevisa en teori genom att man observerar och frågar om respondenternas upplevelser. Detta är alltid subjektivt och påverkat av kontext. Det är även en väldigt komplicerad forskningsarena, där studier tar väldigt lång tid att genomföra, särskilt om man ska ha ett representativt och nog stort urval av respondenter. Även om man lätt kan hitta statistik på löneskillnader och skolresultat, så måste ju orsaken till skillnaden alltid bli en spekulation baserad på ngn teori. Jag tycker att genusteorin ger en bättre förklaringsmodell till orsakerna, och jag har helt enkelt inte hittat tillräckligt bra argument för den biologistiska utgångspunkten.

    Jag kan gräva fram hela krönikan om du vill. :)

    SvaraRadera
  3. Är det du som skrivit inlägget på Dannis blogg? Som hon gjorde ett inlägg av?

    SvaraRadera
  4. Kul att du började bemöta LD med lite mer respekt på slutet. Det vinner ni båda på. Det får mig att respektera dig mer. Bra!

    SvaraRadera